Beleggingsnieuws Rabobank:Chinese aandelenmarkt wacht op buitenlandse investeerders

by: Beleggingsnieuws Rabobank

Van mei tot en met november voegt indexprovider MSCI Chinese A- en ChiNext-aandelen toe aan de diverse indices. De verhoging gebeurt in drie tranches in verband met de transactieomvang, die voor de index opkomende markten (EM) rond de $ 125 miljard zal bedragen. Naast Chinese aandelen treden ook Argentinië en Saoedi-Arabië toe tot deze index. De stijging van China in de EM-index blijft beperkt tot 1%-punt naar 32% en in de wereldindex is de toename slechts 0,3%-punt naar 4%. Dat betekent niet dat de wijziging weinig invloed zal hebben. Er wordt namelijk $ 2 biljoen belegd in de EM-indices.

Voor aanhoudende koerswinst is echter meer nodig. A-aandelen, waar vooral Chinezen in beleggen, stellen de laatste jaren teleur terwijl de waarderingen nog ruim boven de B-aandelen liggen. De A-markt is vooral gebruikt om staats-bedrijven te privatiseren en wordt gedomineerd door de Chinese particuliere belegger, die over het algemeen matig geïnformeerd is. Verder spelen overheidsbemoeienis en de weinig kritische analisten, die 98% van de aanbevelingen als koopadvies zien, een negatieve rol. Pas als de operationele risico’s worden verminderd, de vrije verhandelbaarheid toeneemt en er derivaten beschikbaar zijn, kunnen meer goed geïnformeerde (buitenlandse) beleggers de aandelenmarkt naar een hoger plan tillen. De toevoeging van ChiNext aandelen kan daar aan bijdragen. Die bevat kleinere, innovatievere ondernemingen, die een hogere groei kennen maar ook een grilliger koersverloop door de lage liquiditeit.

Share This Post:

Add Comment